Brčka, brčka jak se vlastně vyrábíte?

Ahojte!

 

Jak už jsem avizovala v minulém článku, ráda bych se s vámi podělila o informace o výrobě našich brček. Společně se podíváme na to, kde roste bambus, z něhož jsou brčka vyráběna. A potom bych vám ráda ukázala, jaké procesy jsou potřeba k tomu, aby brčko získalo konečnou podobu. Takovou, v jaké ho pak budete vy sami držet v ruce!

 

Naše brčka jsou vyráběna výhradně z jedné odrůdy. Jmenuje se Pseudosasa amabilis. Známý je také pod názvem Arundinaria amabilis, Tonkin Cane nebo Tea Stick.
Díky tomu, že je hermafrodit (což znamená, že má samčí i samičí pohlavní orgány) se snadno rozmnožuje. K opylení mu navíc stačí pouze vítr, což je jeden z nejsnadnějších způsobů k přenosu pohlavních buněk.
Obrovskou výhodou, hlavně pro člověka, je, že je olistěný po celý rok. Což znamená, že produkuje dostatek kyslíku celých 12 měsíců. Fotosyntéza totiž probíhá v zelených částech rostlin, převážně tedy v listech. Bambusy navíc, jak už jsem psala v minulém článku, dokáží vyrobit až o 35% kyslíku více, než naše stromy. Konkrétně tedy pěstováním (nejen) této odrůdy se výrazně přispívá k obměně plynů ve vzduchu.
Tato odrůda nepatří mezi ty, které by dorůstaly 30m. Její maximální výška se pohybuje kolem 6m, což je pro sklízení a následné zpracovávání optimální.
Je to poměrně nenáročný druh. Jeho největším a zároveň jediným požadavkem je dostatek vody. Pokud splníme tuhle podmínku, můžeme jej pěstovat jak v hlinitých, tak v písčitých a dokonce i v jílovitých půdách. Zároveň se mu bude dařit ve stínu, v polostínu i v prosluněných oblastech. (Kdybych ale měla říct, kde by se mu dařilo úplně nejvíc, rozhodně by to byly teplé oblasti, přestože odolává i teplotám do -10° C, ve kterých nefouká chladný vítr.)
Pro výrobu brček je tato odrůda vhodná hlavně proto, že je ve všech částech přibližně stejně tlustá. Navíc nemá moc výrazná kolínka, takže stonek nemění tvar ani v jejich blízkosti a může tak být využito maximum materiálu.
Pro zajímavost, tento druh se využíval v Číně již ve 20. století v různých řemeslech. Dokonce se z něj vyráběly i rybářské mušky. Prodával se také do světa, během války byl ale vývoz zastaven.

1a

 

K pěstování využíváme oblast An-chuej. Nachází se ve východní oblasti Číny. Severní a střední část je nížinatá, směrem k jihu se stává hornatější. Jihozápad je ohraničen pohořím Ta-pie a jihovýchod turisticky známými Žlutými horami.
Počasí je tu proměnlivé. To je zapříčiněno střetem středozemských a přímořských vlivů. Průměrná teplota se pohybuje okolo 15 ° C a ani v zimním období neklesá pod bod mrazu, což je pro pěstování bambusu ideální.
Průměrné srážky jsou obvykle okolo 700 mm za rok v nížinách, což je přibližně jako průměrné srážky na území ČR, a až 2 000 mm za rok v horských oblastech.
Ekonomicky je to jedna z nejzaostalejších oblastí v Číně. Většina obyvatel se stále zabývá zemědělstvím. Možná i proto je pěstování bambusu v této oblasti přirozené. Stejně jako jeho zpracování pomocí jednoduchých nástrojů.
Po průmyslové stránce to tady totiž není žádná sláva. Kromě pár oceláren zde najdete pouze několik dolů na černé uhlí a měděnou rudu.

Bez názvu

 

 A jak vypadá proces výroby brček?

Produkce brček začíná samozřejmě sklizní bambusu. Ten se u země ručně usekává a svazuje do otepí. Místní lidé je následně prodají do naší firmy. Naskládané v budově schnou po dobu tří až čtyř dnů.

2

 

3

 

 První člověk, který bambus začne zpracovávat, dává brčkům tu nejzákladnější podobu. Usekává stéblům kolínka a nasekané části rozděluje podle šířky do několika krabic.

 

 Krabice putují k dalšímu člověku. Ten upravuje brčka tak, aby měla všechna stejnou velikost.

4

 

Nařezané trubičky jsou pak ještě přístrojem s úzkým hrotem provrtány, aby byl jejich otvor širší. Na případné dočišťování se používají úplně stejné kartáčky, které najdete i na našem e-shopu.6

 

Pak přichází na řadu loga. Ta jsou do brček vypalována laserem. Tohle je zároveň jediný krok, kde jsou využívány moderní technologie.

8

 

Hotová brčka už se jen zabalí, vloží do krabice a putují k nám, do České republiky.

Tak teď už víte, jak se ta naše brčka vyrábí. Pokud jste si mysleli, že se jen zadáíkaz nějakému stroji, ze kterého následně vyjíždí tisíce kusů, spletli jste se. Je za tím mnohem víc práce, ruční práce, a každý kus je originál!

 

Blogerka Klárka